Programma 2018

Programmering

Het volledige programma met tijden en locaties kun je hier downloaden.

Theatergroep Wie Walvis – Maanzucht (4+), Deliplein, 14.00, 18.00 uur

Manus is in het bezit van alles! Je kan het zo gek niet verzinnen of hij heeft het. Een onderwaterzwembad, een chocoladefontein, een telefoon die zichzelf opneemt, een talenknobbel waarmee hij alle talen van de wereld kan spreken… Bovendien heeft hij een brief van de koningin, waarin zwart op wit bevestigd staat dat hij, inderdaad, alles heeft. Toch is het leven met al die spullen niet altijd leuk. Iedere avond eet Manus alleen en is er niemand die eens een slaapliedje voor hem zingt. Op een nacht wordt Manus wakker van het licht van de maan. Hij raakt betoverd door haar schoonheid. Wat is ze mooi! En een maan, die heeft hij toch nog niet? Manus kan aan niets anders meer denken. Hij besluit de maan uit de lucht te stelen en dan gaat alles mis…

Theatergroep Wie Walvis maakt humoristisch muziektheater voor kinderen die zich groot voelen en volwassenen die weer even klein willen zijn. Theater over grote vraagstukken, maar altijd luchtig en vol humor verteld. Maanzucht is een echte theaterervaring met humor, beleving, poëzie en speelplezier wat direct op het publiek wordt overgebracht.

Neo Fanfare 9 x 13 – Morendo, Deliplein, 14.30, 17.30 uur

Met tuba, trombones, hoorn, trompet, saxen, fluit en percussie brengt Neo fanfare 9 x 13 de meest feestelijke rouwstoet die je ooit hebt gezien. Morendo betekent letterlijk ‘‘stervend tot het onhoorbaar is’, een aanwijzing bovenaan een muziekstuk. Ook wij sterven allemaal. Niet aan te ontkomen. In de productie Morendo vertellen 9 professionele musici een ontroerend en vrolijk verhaal over liefde sterven en rouw. IJzersterke hedendaagse muziek, strakke choreografieën in tragische optochtvormen creëren een uitbundig feest van het leven. Het lijkt wel op een fanfare, maar het is het nadrukkelijk toch weer niet. Het is een fanfare die zich heeft vernieuwd: theatraal, uitdagend en veelzijdig: een Neo-fanfare.

 

 

Compagnie Mobilette – Safe, Deliplein, 15.30 (+ Q&A), 19.00 uur

Durven we te leven zonder fietshelm? Met ongewassen handen, geschaafde knieën en zo nu en dan een goeie ontploffing? Een voorstelling over het moment dat we onze braafheid overboord zetten en het leven weer volledig bij de kladden grijpen. Het moment waarop roekeloosheid weer levensmoed wordt. Omdat het leven zich nou eenmaal niet laat beteugelen. Wie een zoen wil, moet niet bang zijn voor een koortslip. Wie wil fietsen, moet durven vallen. En wie de kersen wil, moet in bomen klimmen. Een mini- spektakeltheater- solo van Compagnie Mobilette gemaakt en gespeeld door Merel Voorsluis.
Compagnie Mobilette maakt visueel straattheater zonder tekst en gebruikt special effects zoals water, vuur en rook waarmee ze komedie maakt.

Quirine Melssen – What the gluck, Deliplein, 16.00, 19.30 uur

“Opera isn’t dead, it just smells funny”
Nooit naar een opera willen gaan omdat het zo lang duurt totdat je door hebt waar het over gaat, het te duur is en je niet eens begrijpt waar ze überhaupt over zingen…. Dan heten we je welkom in de wereld van Quirine Melssen en de standup opera What the gluck? Quirine Melssen is the leading lady in het combineren van klassieke zang en humor en neemt als zangdiva en comédienne pur sang zowel leek als kenner mee in de krochten van de opera. Lachen en een drankje kan gewoon en je hoeft ook geen pak aan om de voorstelling te zien. Het is hilarisch en ontroerend tegelijkertijd. Uniek in de wereld. Een bezoek aan de ‘operacom’ van klassiek geschoold zangeres Quirine Melssen is instant comedy, met beroemde aria’s, vileine, wraakzuchtige diva’s, een onovertroffen Hoge C en – last but not least – klassieke rap. Quirine Melssen performt, entertaint én ontroert, samen met haar pianist.

Quirine Melssen voert ons mee in de opera “Orfeo ed Euridice” van Willibald von Gluck. Zij geeft het publiek meer inzicht in de drijfveren van de drie hoofdrollen die zij allemaal zelf vertolkt. Orfeo gaat de onderwereld in om zijn geliefde Euridice op te halen uit de dood en mag daarbij niet naar haar omkijken. Waarom is dat eigenlijk zo moeilijk? Hoe ziet de onderwereld eruit? Wil Euridice daar eigenlijk wel weg? Waarom is de god Amor zo’n irritant ventje? Wiens schuld is het dat Orfeo tòch omkijkt? Al deze vragen en een hoop mooie muziek komen aan de orde in deze instant comedy.

Come along and find out What the gluck? is going on!

Tall Tales acrobatics – One of these days, Deliplein, 16.30, 20.00 (+ Q&A)

Een funky voorstelling van onze eigen Rotterdamse helden over ambities, machtsverhoudingen en de weg naar geluk. Tall Tales Acrobatics maakte een voorstelling over hoe ver je kunt gaan als jongleur. Kan de immer rechtopstaande jongleur ook dansen, leunen, hangen en zweven? De spelers testen hun uithoudingsvermogen en gaan hierbij tot het uiterste. De voorstelling balanceert op het grensvlak van jongleren, dans en partneracrobatiek. De spelers testen hun eigen uithoudingsvermogen en dat van elkaar. Ze rennen, vliegen, duwen en trekken, misschien niet eens om vooruit te komen, maar vooral om niet achter te blijven. Deze rauwe en intieme choreografie wordt uitgevoerd door drie circusartiesten. Een funky show, vol energie, op een soundtrack van artiesten als Pink Floyd, Tom Waits en Jimmy Hendrix.

Joshua Monten company (CH) – Kill Your Darlings, Deliplein, 17.00, 20.30 uur

Kill your darlings, uitgevoerd door Joshua Monten Dance Company, begint op bekend terrein. “Hallo, lieverd!” Twee mannen verschijnen en tekenen vierkanten op de grond met krijt. Ze beginnen een spelletje hinkelen, dansen in harmonie en herhalen hun bewegingen onvermoeibaar met intense precisie. De basisgeometrieën en -ritmes van het spel beginnen te breken en zich te vermenigvuldigen. De beweging wordt steeds gecompliceerder en fysiek veeleisender, transformeert beetje bij beetje in een caleidoscopische reis rond de wereld van lichaamspercussie en eindigt in een hyperactieve ravage.
Het is een energieke dansvoorstelling gebaseerd op een spelletje hinkelen.

Delinus – Taxibus 03, Deliplein achter, diverse tijden

U bent van harte welkom op lijn 3, het kleinste taxi-bus ooit! Deze bus rijdt niet volgens een vaste dienstregeling maar verzorgt een uitstekende ‘hop on hop off’ service. Men weet dus nooit precies wanneer de bus vertrekt, hoe lang de rit zal duren of welke route de chauffeur zal rijden… Eén ding is echter heel zeker: ‘There’s always room for one more!’. De buscharmeur wenst u een prettige reis.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de infostand.

Pigeon on piano (BE) – Duiventil, Rijnhavenplein, 14.30, 16.00, 17.30, 19.00 uur

Je ziet een duiventil, je hoort pianoverhalen. Eenmaal binnen beland je in de kleinste concertzaal ter wereld, een sprookjesachtige muzikale kijkdoos. In elke straat, op ieder plein ter wereld kan een kleine duiventil staan… haast onopvallend… en niemand die de wonderlijke pracht vermoedt van een heus opera-decor waarin een ravissante prinses schitterend piano speelt… De duiventil biedt een intieme concertervaring… “Tranen in de ogen”, “Ongelofelijk”, “Sprakeloos”, “Gelukzalige glimlach op de mond”… zijn de meest voorkomende reacties.
Kaartjes á 1 euro zijn verkrijgbaar bij de voorstelling zelf.

 

De Vrouwen van Wanten – ALIEKLOESIEF (6+), Rijnhavenplein, 15.00, 16.30,  18.00 (+ Q&A) uur

Een voorstelling voor kleine avonturiers en volwassen angsthazen. Pak je koffers en ga met Parker mee op een liefdevol, muzikaal en speels country-avontuur waarin niets is wat het lijkt. ‘Dit geloof je nooit. Dit geloof je nóóit! Ik ben Parker en ik ben nog nóóit op vakantie geweest. Geen geld. Het liefst wil ik naar Turkije, net als mijn beste vriend Storm. Want als je Turkije binnenkomt, krijg je meteen een bandje om je arm en daarmee mag je zoveel cola drinken en pizza eten als je wilt! Maar weet je… via mijn supercoole afluisterapparatuur heb ik per ongeluk en héél toevallig gehoord dat mijn vader een oud busje op de kop heeft getikt. Pap, mam en ik gaan een ROAD-TRIP maken! We beginnen op de A20 en daarna zien we wel…‘.

De Vrouwen van Wanten is een jong en vurig Rotterdams theatercollectief. De Vrouwen van Wanten is in 2016 opgericht door Sofie Habets (opleiding: Codarts Muziektheater) en Romy Rockx (opleiding: ArtEZ docent theater).

 

Firma Kodde – Brulrace, Wilheminahoofd, diverse tijden

De Brulrace is een interactieve performance waar deelnemers (kinderen) en toeschouwers (ouders) een belangrijke rol in spelen. Het lijkt allemaal zo simpel en zo eenvoudig. Maar vergis je niet. Hier wordt technologiegeschiedenis geschreven. Driewielers zijn het, ja. Maar dan wel driewielers die worden voortbewogen door tegen ze te schreeuwen. Een Brulrace dus. Vijf driewielers en vijf schreeuwende mensen zijn de ingrediënten die Firma Kodde gebruikt voor Tricycles. Alle driewielers zijn uitgerust met een motor die reageert op geluid. Hoe luider de deelnemer in een conservenblik schreeuwt, hoe harder de driewieler vooruitgaat. Toeschouwers kunnen een gokje wagen door hun geld in te zetten bij de roodkapjes “Clair en Clarissa”, de bookmakers ter plaatse. Wolf legt zijn regels van het spel uit. De deelnemer die het luidst kan schreeuwen zal de race winnen. 

Een project dat kapitalisme idealiseert, waarmee geld verdiend kan worden en waarin deelnemers een belangrijke rol spelen door zichzelf naar de overwinning te schreeuwen. Een kunstwerk als een metafoor voor vooruitgang in onze wereld.

 

NIEUW  Q&A over straattheater

Nieuw deze editie is het programmaonderdeel ‘Q&A over straattheater’. Wil je meer komen te weten over straattheater, over de artiesten of over hoe de voorstellingen tot stand zijn gekomen doe dan mee met Q&A over straattheater. In een select groepje van max 15 deelnemers ga je mee op pad met theatermaker Danny Molenaar van Theatergroep Levend Lijf en krijg je antwoorden op de vragen die je altijd al had willen weten over straattheater(artiesten).

Tijden Q&A zijn:
– 15.30 – 16.00 uur voorstelling Safe van Compagnie Mobilette
– 18.00 – 18.40 uur voorstelling Aliekloesief van De Vrouwen van Wanten
– 20.00 – 20.30 uur voorstelling One of these these days van Tall Tales acrobatics
De Q&A is op inschrijving te volgen. Dat kan vanaf nu per mail: 
info@peu.nu, op de dag zelf bij de infostand en na afloop van de voorstelling bij Danny Molenaar als er nog plaatsen zijn. Je gaat eerst naar de voorstelling kijken en daarna verzamelen de deelnemers zich bij Danny Molenaar voor de Q&A.

Meedoen activiteiten

Spetterboot – textielatelier (14.00 – 20.00 uur)
Ontwerp je eigen zeil van restanten stof en monteer deze op je plastic fles boot en laat hem te water. Neem je lege shampoo fles mee en bouw een bootje onder leiding van Pepa van Asperen (PEPAVANA)

Circuswerkplaats (14.00 – 20.00 uur)
Kom naar de enige echte circusspeelplaats van Circus Rotjeknor. Hier leer je circusvaardigheden als koorddansen, ballopen, éénwielfietsen, steltenlopen, draaien met bordjes, diaboloën en natuurlijk jongleren. Voor kinderen (maar volwassenen mogen meedoen).

Ukulele Paradijs (15.30, 16.00,17.00, 18.30 uur)
Je leert in korte tijd hoe je met enkele eenvoudige akkoorden heel veel liedjes kunt spelen. We besteden ook vooral aandacht aan ritme en maatgevoel, want dat maakt het grote verschil. Tussendoor zullen we ook een beetje theorie behandelen en heel veel leuke liedjes zingen en spelen.

NIEUW  Kindersafari (doorlopend)
Voor kinderen ook geen verveeld moment op het straattheaterfestival. Het programma is zo ingedeeld dat de kindervoorstellingen (Maanzucht en Aliekloesief) en de activiteiten (Brulrace en workshop theater) elkaar afwisselen waardoor de kinderen een route kunnen volgen om niets te hoeven missen. Deze exclusieve safari kan je ook volgen met Meester Geert. Hij is herkenbaar aan de palmboom die hij meedraagt. Of kijk van het weekend op het youtube kanaal van Meester Geert voor de aankondiging.