Straattheater Festival Rotterdam verbreekt records

De tiende editie van het Straattheater Festival Rotterdam, hét straattheaterfestival van Rotterdam, heeft afgelopen zaterdag een recordaantal bezoekers mogen ontvangen. Organisator Pacific Enterprises Unlimited schat dat er 3.500 bezoekers zijn geweest. Ondanks de drukte was de sfeer als altijd heerlijk ontspannen en de zon straalde vrolijk mee.

Het Straattheater Festival Rotterdam speelde zich af op het Deliplein, Rijnhavenplein en het Wilhelminahoofd. Er waren toegankelijke en meer kunstzinnige acts te zien op 4 speelplekken. In het totaal waren er 10 verschillende voorstellingen en 37 speelmomenten.

Gevarieerde mix van straattheater

De programmering was een gevarieerde mix van verschillende soort straattheater en disciplines. Van acrobatische danstheater tot hoogwaardig straattheater en andere vormen er tussen in. Het spits werd afgebeten door Neo-fanfare 9×13 met een ‘bezoek aan andere wereld’ met de voorstelling Trance, met bizarre muzikale rituelen en schurend muziektheater. Aansluitend was het tijd voor een digitale detox. Multitalent Jakob Proyer wees het publiek op de opkomende smartphoneverslaving en hoe ervan af te komen.

Hoogtepunt van het festival was De Gillende Keukenprins van Bram Graafland. De gillende keukenprins ging aan de slag met zijn ‘keukenorgel’, een Yamaha-orgel uit de jaren zeventig waar hij een aanrecht met gasfornuis en wasbak omheen gebouwd heeft met een drumstel erin. In een half uurtje bakt hij een pannenkoek voor het mooiste meisje van het festival en maakt daarbij heel veel herrie en troep. En steekvlammen. Eigenlijk maakt hij een half uur lang muziek. Zijn chaos is minutieus gechoreografeerd. Hij jongleert met de bloem, melk en boter en spuugt hij vuur. En dat alles op de maat. Daar heeft hij uiteraard zijn handen aan vol en dus mixt hij het beslag in zijn mond. Als je goed luistert, hoor je de besteklade, de fluitketel en het geluid van het gorgelen met het beslag allemaal terug in de mix. Uiteindelijk gaat alles in de fik. Bram Graafland heeft een uniek concept en zoekt daarmee het randje van de waanzin, dat heel gedurfd is.

Poëtisch danstheater en acrobatiek

Ook Familiar Faces trok de aandacht van het publiek. Door de poëtische vorm van acrobatisch danstheater in een zeer mooie flow bleef het publiek aandachtig kijken. Niels Harder en Enge Buren wisten het publiek weer op een showy manier te vermaken. En Duo Berlingo uit België stapelde kratten tot ze er letterlijk bij neervallen. Hoe hoger de toren, hoe dichter bij de dromen. The Funny Freakshow bracht een hilarische familievoorstelling met een extra satirisch laagje voor volwassenen. De poëtische kunstinstallatie en vrolijke en een swingende performance op het Wilhelminahoofd zorgde ervoor dat het Straattheater Festival Rotterdam daar ook zinderde en nodigde toevallige passanten uit om ook de acts op het Deliplein te ontdekken. Het Ukulele Paradijs trok als vanouds ook weer heel veel enthousiastelingen. Door de mooie podiumwagen, de heldere stemmen en de komische maar daadkrachtige manier van Ukulele leren spelen. Kortom: een super gevarieerd programma met topartiesten.

 

Verrassen en verbazen

Het was mooi om te zien hoe het publiek steeds weer verrast werd en zich liet verbazen. De performers lieten het publiek met geheel nieuwe ogen naar (straat)theater kijken dankzij de unieke vormen en concepten. We kijken heel tevreden terug op ons verjaardagsfeest dat we met al die mensen mochten delen. Voor volgend jaar zijn we alweer op zoek naar acts en performances die deze hoge kwaliteit kunnen evenaren en overtreffen.

Voor in de agenda: de 11 editie van het Straattheater Festival Rotterdam vindt plaats op 25 augustus 2018.

Bekijk het programma 2017 voor alle namen van de gezelschappen.

(Foto’s Petra Groenenboom)