Zonovergoten Straattheater Festival Rotterdam 2016

Prachtige voorstellingen, veel zon en enthousiaste bezoekers uit Rotterdam en omstreken. De derde editie van Straattheater Festival Rotterdam (SFR), hét straattheater festival van Rotterdam, trok rond de 2.300 bezoekers. SFR programmeerde dit jaar op zaterdag 27 augustus 62 voorstellingen, verspreid over 5 verschillende speellocaties op en om de Kaap: 2 locaties op het Deliplein, het Rijnhavenplein, de Rijnhavenbrug en het Wilhelminahoofd.

Festivalverslag SFR 2016

Was XL trok gelijk een groot publiek naar het hart van het Deliplein zorgde voor de broodnodige verfrissing. Tijdens de voorstelling Break a legend van Duda Paiva werd het helemaal stil op het drukke plein toen de schuimrubberen figuren onder hun handen echt tot leven kwamen. De slagerskraam Boucherie Bacul, een werel act. Een compacte, overzichtelijke en rauwe theatervorm en zeer zuiver gespeeld. Het publiek smulde ervan. Despoot van Compagnie Mobile was indrukwekkend en artistiek. Hij heeft door zijn groteske en fysieke spel de lach aan zijn kont hangen en manipuleert het ‘beest’, geïnspireerd op de strandbeesten van Theo Janssen, als geen ander. Op het Wilhelminahoofd speelde prachtige poëtische still moving performance Roest. Deze was helemaal op zijn plek met het fantastisch decor van de Maas.
Het was al direct van het begin druk op het Deliplein. Zowel het voorplein bij de straattheater voorstellingen als het achterplein bij de nieuwe Ukulele woonwagen en de circus werkplaats waren druk bezocht. Nieuw was de ligging van het tropische strandje. Door de verplaatsing naar de andere kant van het plein kon er nog meer gespeeld worden in de zand en genoten worden van de zon in de rood-wit gestreepte ligstoelen.
Door de vele speellocaties, de dynamische voorstellingen, het tropische weer, de gevarieerde foodkraampjes en de warme en goede sfeer was het weer een Indrukwekkende editie. Op naar de vierde editie op zaterdag 26 augustus 2017.
Foto’s: Martijn van Hennik en Petra Groenenboom